Onnistuneen puhallusvillalla eristämisen edellytyksenä on, että urakoitsijalla on riittävät tiedot kohteesta ja, että tilaaja on ottanut huomioon tässä tarkistuslistassa olevat asiat.

Ota yhteyttä!

Puhallusvillan asennus

Onnistuneen puhallusvilla-asennuksen edellytyksenä on, että urakoitsijalla on riittävät tiedot kohteesta ja, että tilaaja on ottanut huomioon tässä tarkistuslistassa olevat asiat.

Puhallusvillalla voidaan eristää vapaasti vaakasuorat ja loivasti vinot alle 1:4 yläpohjat sekä koteloon puhaltamalla jyrkemmät yläpohjat. Myös alapohjat (ei suositella) ja välipohjat voidaan eristää puhallusvillalla. Ympäristöministeriön myöntämä tyyppihyväksyntä koskee vaakasuorien yläpohjien eristämistä yli 150 mm paksuisella puhallusvillalla. Normaalihinnat koskevat tyyppihyväksynnän mukaisia puhalluksia.

 1. Puhallusvilla-autolle on varattava esteetön pääsy ja vapaa tila kohteen vierestä. Auto on n. 10 m pitkä, 2,6 m leveä ja 4,5 m korkea 15 tn kokonaispainoinen kuorma-auto (huom. puut ja oksat). Tien pitää kestää auton paino. Talvella tie pitää olla aurattu ja hiekoitettu.
 2. Puhallusvillaletkun pitää riittää autolta luukun kautta kohteen perimmäiseen nurkkaan. Normaali letku on 50 metrin mittainen.
 3. Yläpohjaan on oltava kulkuluukku sekä turvalliset tikkaat tai telineet ja kattosillat kohteeseen pääsemiseksi.
 4. Yläpohjaan tulevat sähkö-, ilmanvaihto- ja muut asennukset on tehty ja IV-kanavat eristetty.
 5. Kulkusillat eivät puhallustyön kannalta ole välttämättömät, mutta myöhempää liikkumista silmällä pitäen hyödylliset. Irtonaiset kulkulankut ovat vaaraksi työturvallisuudelle ja rakenteille.
 6. Rakenteiden tulee kestää puhallusvillan asennuksen kannalta välttämätön liikkuminen kohteessa. Myös IV -ym asennukset on oltava riittävän hyvin tuetut ja kiinnitetyt.
 7. Yläpohjan reunoilla pitää olla tuulenohjaimet tai tuulensuojalevy, joka ulottuu vähintään 100 mm tulevan villan pinnan yläpuolelle. Puhallusvillan joutumista ilman mukana tuulensuojalevyn yli ei voida kokonaan välttää.
 8. Yläpohjan pystysuorat osat pitää eristää etukäteen levymäisellä eristeellä tai pystyosille pitää rakentaa kotelo puhallusvillan täyttöä varten.
 9. Tarkkaa kellonaikaa ei voida ilmoittaa, koska asennusyksikkö käy päivittäin useissa työkohteissa eikä työn tarkkaa kestoa voida tietää etukäteen.
 10. Eristeen muovipakkaukset jätetään työmaalle tilaajan osoittamaan paikkaan.
 11. Tyyppihyväksynnän mukaisissa puhalluksissa laskutettava määrä voidaan mitata paikalta tai piirustuksista (pinta-ala x paksuus).
 12. Yläpohjassa olevat kattotuolit ja muut rakenteet eivät vähennä villan menekkiä, koska huolellisesti eristettäessä niiden ympärillä villa sulloutuu tiiviimmäksi ja menekki kasvaa. Vähennyksinä otetaan huomioon yli 1 m2:n suuruiset yhtenäiset alueet. Ilmanvaihtoputkien vallitus lisää villan menekkiä.
 13. Puhallusvillan asennuksessa ei tarvita työmaalta sähköä eikä vettä.

Seuraavat seikat saattavat aiheuttaa materiaalin tai työn menekin kasvua ja lisäävät näin kustannuksia. Myös poikkeamat yo. tarkistuslistan kohdissa voivat aiheuttaa lisäkustannuksia.

 1. Urakoitsijalta edellytetty tarkistus- tai neuvontakäynti työmaalla.
 2. Suuri etäisyys auton paikalta kohteeseen.
 3. Ahdas alle 0,7 m korkea yläpohjatila.
 4. Ohut, alle 150 mm eristepaksuus.
 5. Kotelopuhallukset: puhallusvillan asennus vinoon, kahden pinnan väliseen onteloon tai pystyonteloon. Onteloiden eristämisestä on erillinen ohje.
 6. Puhaltaminen valmiin käyttöullakkolattian alle (ei suositella).
 7. Avoimen alapohjan eristys, joka on puhallettava kevyesti sullomalla (ei suositella).
 8. Yläpohjan ontelossa olevat irtonaiset rakennusmateriaalit.
 9. Puhallustyön keskeytyminen tai auton siirtäminen työmaan muun toiminnan takia.
 10. Normaalista työajasta poikkeava toimitus.
 11. Toimituksen siirtäminen myöhemmin kuin klo 11.00 edellisenä päivänä tai turha käynti työmaalla.

Lisätietoja aiheesta saat myös kätevästi tästä linkistä: Usein Kysytyt Kysymykset

Tiesitkö, että puhallusvillalaskurilla voit laskea hinta-arvion projektillesi? Siirry laskuriin

Suoritamme puhallusvillaurakoita Etelä- ja Länsi-Suomen alueella

Timo Värri Myyntijohtaja Puh: 044 3000 065 timo.varri@anpe.fi
Ville Kulosaari Myyntipäällikkö Puh: 040 0609 600 ville.kulosaari@anpe.fi
Tommy Turkki Myyntipäällikkö Turku
Varsinais-Suomi/Satakunta
Puh: 0102 866 340 GSM: 044 061 5807 tommy.turkki@anpe.fi
0102 866 340
PYYDÄ TARJOUS