Puhallettavilla lämmöneristeillä ei ole tyyppihyväksyntää ontelopuhalluksille, mutta hyvin pitkän ajan kokemuksien ja tuhansien tehtyjen kohteiden perusteella voidaan antaa selvät ohjeet onnistuneen ja talon iän kestävän puhallusvuorivillaeristyksen tekemiseksi.

Ota yhteyttä!

Ohje ontelopuhalluksille

Puhallettavilla lämmöneristeillä ei ole tyyppihyväksyntää ontelopuhalluksille, mutta hyvin pitkän ajan kokemuksien ja tuhansien tehtyjen kohteiden perusteella voidaan antaa selvät ohjeet onnistuneen ja talon iän kestävän Puhallusvuorivillaeristyksen tekemiseksi.

  1. Onteloiden, kuten esim. vinoissa yläpohjissa, tulee olla kaikilta sivuiltaan suljettuja, paitsi ontelon yläpää tulee olla täysin auki niin että puhallustyö voidaan suorittaa ylhäältä päin. Paras tapa on jättää vesikatto harjalta auki puhallustyötä varten. Ristikkopalkeissa tulee kiinnittää levy ristikon kylkeen, jolloin villa ei pääse kulkeutumaan puhallusvaiheessa viereisiin onteloihin.
  2. Onteloiden tulee olla sisäpinnoiltaan sileitä, että puhallusletku saadaan laskettua ontelon pohjalle. Onteloissa ei saa olla ontelon sisään työntyviä rakenteen osia tai laitteita, jotka estävät villan vapaan puhalluksen tai joihin villa puhallettaessa holvaantuu ja muodostaa tukoksen.
  3. Onteloiden tulee olla pienen puhalluspaineen kestäviä, sillä puhallusvilla puhalletaan normaalia yläpohjapuhallusta tiukempaan ja estetään näin villan valuminen ajan myötä. Tuulensuojalevy tulee tukea kattokannattajien väliltä, esim. vesikaton ja tuulensuojalevyn väliin asennetuilla tuuletusvälin paksuisilla rimoilla. Paperi ei missään tapauksessa kestä tuulensuojana.
  4. Ontelon alapinnassa tulee olla läpinäkyvä höyrynsulkumuovi, jolloin voidaan eristystyön aikana varmistua kunnollisesta työn laadusta. Höyrynsulkua tukeva rimoitus, esim. 21 x 100 lauta enintään k/k 300 mm.
  5. Mikäli työ tehdään katon alta harjakolmion muodostamasta tilasta, tulee vapaan työskentelykorkeuden olla väh. 700 mm.
  6. Niissä tapauksissa, joissa kotelo on tehty täysin umpinaiseksi tai kotelossa on rakenteita tai laitteita, jolloin puhallusta ei voida suorittaa ontelon yläpäästä, on tilaajan toimesta avattava riittävä määrä puhallusaukkoja höyrynsulkuun. Tilaaja vastaa aina näiden aukkojen sulkemisesta ja tiiviinä pysymisestä. Paikka tulee tukea sisäverhouksen ja eristeen väliin levyn tai laudan avulla, että teippi ei missään vaiheessa pääse irtoamaan.
  7. Mikäli ontelon sisään ei nähdä (höyryn- tai ilmansulku läpinäkymätön, villalevy ontelon pohjalla tms.), työ pyritään tekemään niin hyvin kuin se ”sokkotyönä” on mahdollista, mutta vastuuta näissä tapauksissa ontelon kunnollisesta täyttymisestä ei voida ottaa.
  8. On aina suositeltavaa, että harjalle muodostetaan hyvin tuulettuva harjakolmio. Yläpohjaeristeen tuulensuojan tulee nousta harjakolmiossa väh. 300 mm suunnitellun eristepinnan yläpuolelle. Tällä minimoidaan tuuletusväliin kulkeutuvan villan määrä. Puhallusvillan kulkeutumista tuuletusväliin ei voida täysin estää ahtaissa harjakolmiotiloissa. Räystäslaudoitus kannattaa jättää auki, että tarvittaessa voidaan jokainen kattotuolivälin tuuletusrako puhaltaa auki puhalluskoneen ilmalla.
  9. Kustannukset määrittelee aina puhallusurakoitsija kohdekohtaisesti. Materiaalimenekki on normaaliyläpohjaan verrattuna vähintään 1,5 kertainen, mutta menekki voi olla huomattavasti suurempikin riippuen ontelon mitoista, kaltevuudesta, vaadittavasta puhallustavasta, käytettävästä laitteistosta jne. Työmenekki voi olla moninkertainen normaalipuhallukseen verrattuna kohteen vaikeudesta riippuen. Tilaaja vastaa aina tarvittavista telineistä ja niiden siirroista.
Tiesitkö, että puhallusvillalaskurilla voit laskea hinta-arvion projektillesi? Siirry laskuriin

Suoritamme puhallusvillaurakoita Etelä- ja Länsi-Suomen alueella

Timo Värri Myyntijohtaja Puh: 044 3000 065 timo.varri@anpe.fi
Ville Kulosaari Myyntipäällikkö Puh: 040 0609 600 ville.kulosaari@anpe.fi
Tommy Turkki Myyntipäällikkö Turku
Varsinais-Suomi/Satakunta
Puh: 0102 866 340 GSM: 044 061 5807 tommy.turkki@anpe.fi
0102 866 340
PYYDÄ TARJOUS