Anpe Oy on kokenut rakennusalan yritys. Olemme toimineet alalla vuodesta 1976 asti tarjoten asiakkaillemme ammattitaitoista puhallusvillaurakointia, suurtehoimurointia ja -puhallusta, lecasoraurakointia sekä polyuretaanieristystä.

Ota yhteyttä!

Virtuaali- ja lisätyn todellisuuden käyttäminen rakentamisessa

Vaikka virtuaali- ja lisätty todellisuus saattavat kuulostaa toistensa synonyymeiltä, niillä tarkoitetaan kahta eri asiaa. Virtuaalitodellisuus tarkoittaa kuvitteellista digitaalisesti luotua maailmaa, jota voi tarkastella käyttämällä virtuaalilaseja. Lisätty todellisuus tarkoittaa puolestaan virtuaalisen datan lisäämistä ihmisen näkökenttään todellisessa maailmassa. Lisättyä todellisuutta käytetään tällä hetkellä eniten erilaisilla tableteilla.

Viime vuosina virtuaali- ja lisättyä todellisuutta ollaan hyödynnetty eniten videopelialalla, mutta niitä ollaan kuitenkin alettu käyttämään koko ajan enemmän myös muilla aloilla, kuten rakentamisessa.

Rakentamisessa virtuaalitodellisuutta voidaan tällä hetkellä sekä tulevaisuudessa käyttää useisiin eri tarkoituksiin. Arkkitehdit voivat virtuaalisen todellisuuden avulla esimerkiksi tutkia suunniteltavia rakennuksia luonnollisessa mittakaavassa pienoismallien sijaan, jolloin mahdolliset virheet suunnittelussa on helpompi havaita. Tulevaisuudessa arkkitehdit voivat todennäköisesti myös tehdä muutoksia suunnittelemiensa rakennuksien tietomalleihin suoraan virtuaalitodellisuudessa.

Lisäksi virtuaalitodellisuutta voidaan käyttää rakentamisessa esimerkiksi valmiiden rakennusten ja asuntojen tietomallien esittelyyn sijoittajille tai asunnon ostajille. Virtuaalitodellisuus saattaa tulevaisuudessa olla myös turvallinen ja kustannustehokas apuväline esimerkiksi rakennustyöntekijöiden kouluttamiseen.

Lisättyä todellisuutta ei vielä juurikaan käytetä rakentamisessa, koska tätä teknologiaa ollaan vasta kehittämässä. Tulevaisuudessa lisätty todellisuus tulee kuitenkin todennäköisesti tarjoamaan todella hyödyllisiä työkaluja rakentamiseen. Esimerkiksi suunnitteilla olevan rakennuksen valmiin tietomallin voi tulevaisuudessa todennäköisesti nähdä puhelimen tai tabletin ruudulta, kun osoittaa laitteen kameralla kohti rakennuksen suunniteltua sijaintia. Näin rakennuksesta on mahdollista saada realistinen kuva sen tulevassa ympäristössä jo ennen rakentamisen aloittamista.

Lisätyn todellisuuden avulla voi tulevaisuudessa olla mahdollista myös esimerkiksi laskea työmaalla tarvittavien uusien rakennusmateriaalien määrä, hinta ja saatavuus pelkästään kuvaamalla tabletilla tai puhelimella jäljellä olevat rakennusmateriaalit. Tämän jälkeen tarvittavien uusien rakennusmateriaalien tiedot ilmestyisivät laitteen ruudulle muutamassa sekunnissa.

Virtuaali- ja lisätyn todellisuuden avulla on siis mahdollista saavuttaa rakentamisessa huomattavia säästöjä resurssien, työn sekä ajan käytön määrässä ja lisäksi niiden avulla voidaan vähentää virheitä sekä parantaa koulutuksen ja turvallisuuden laatua. Näiden syiden takia virtuaali- ja lisätty todellisuus tulevat todennäköisesti olemaan tulevaisuuden rakentamisen tärkeimpiä apuvälineitä.

 

Lähteet:

https://www.virtuaalimaailma.fi/virtuaalitodellisuus-rakentaminen-arkkitehtuuri-suunnittelu/

https://www.constructconnect.com/blog/construction-technology/real-world-construction-will-benefit-virtual-augmented-reality/

0102 866 340
PYYDÄ TARJOUS