Materiaalien vaikutus rakennusten paloturvallisuuteen
Kuluvan vuoden aikana lehdistä ja televisiosta ollaan saatu vastaanottaa traagisia uutisia tulipaloista, joiden syttyminen, leviäminen tai vaikea hallittavuus ovat olleet suoraan yhteydessä rakennuksissa käytettyihin materiaaleihin.
Kaikkein tuhoisin ja eniten henkilövahinkoja aiheuttanut palo sattui Lontoossa kesäkuun puolivälissä, kun tiedetysti paloturvallisuusmääräyksiä rikkonut 24-kerroksinen tornitalo syttyi tuntemattomasta syystä tuleen, ja paloi täysin asuinkelvottomaksi. Palon nopean leviämisen suurimpana syynä pidettiin talon rakenteellisten ominaisuuksien lisäksi kehnoa materiaalivalintaa. Vaikka rakennus oli remontoitu vasta viime vuonna, oli päällysteeksi valittu edullinen, mutta syttymisherkkä alumiinikomposiitti.
Rakennuksen paloturvallisuudesta oltiin huolestuneita jo ennen tulipaloa. Sammutuskalusto oli puutteellinen ja tarkistamaton, hissien tarkastukset olivat myöhässä, ja talon lähelle pääseminen pelastusajoneuvoilla oli hankalaa. Myös palohälytysjärjestelmässä oli ongelmia kuuluvuuden tai toimivuuden kanssa.
Suomessa vastaavanlaisten katastrofien ilmeneminen on hyvin epätodennäköistä. Etenkin pääkaupunkiseudulla rakennetaan tällä hetkellä runsaasti korkeita tornitaloja, joiden palotekniseen suunnitteluun on paneuduttu huolella.
Suomessa rakennusmääräykset osoittavat, että yli kolmikerroksisissa rakennuksissa lämpöeristeen palo-ominaisuuksia on rajoitettu niin, että niiden pitää olla korkealuokkaisia. Mitä korkeampi rakennus on kyseessä, sitä tiukemmat ovat eristeiden vaatimukset. Yli 16-kerroksisissa rakennuksissa hyödynnetään käytännössä palamattomia lämpöeristeitä.
Myös vanhemmissa kunnostettavissa kerrostaloissa asuvat voivat olla levollisin mielin. Käytettyjen eristemateriaalien valvonta on hyvällä mallilla, kuten esimerkkitapaus Espoosta osoittaa. Siellä EPS-muovieristeen käyttäminen ohuen rappauksen ohella julkisivuremontoinnissa kiersi rakennusvalvontakeskuksen, hallinto-oikeuden ja rakennuslautakunnan kautta ennen lopullista hyväksymispäätöstä. Helsingissä ja Vantaalla ollaan vielä tarkempia, sillä siellä ei hyväksytä minkäänlaisia poikkeamia Teknillisen tutkimuskeskus VTT:n antamasta ohjeistuksesta.
Lähteet:
Hallinto-oikeus kumosi palovaarallisen kohteen rakennusluvan
https://yle.fi/uutiset/3-9673200