Anpe Oy on kokenut rakennusalan yritys. Olemme toimineet alalla vuodesta 1976 asti tarjoten asiakkaillemme ammattitaitoista puhallusvillaurakointia, suurtehoimurointia ja -puhallusta, lecasoraurakointia sekä polyuretaanieristystä.

Ota yhteyttä!

Kylmenevä keli paljastaa rakennuksen lämpövuodot

Talven koittaessa ja lämpötilojen laskiessa voi sisätiloissa alkaa tuntua vetoisuutta. Lämpövuotokohdat on helppo paljastaa infrapunalämpömittarilla, ja sillä voi tarkistaa esimerkiksi ikkunoiden tiivisteiden tilanteen. Useimmiten vetoa tuntuukin juuri ikkunoiden pielissä tai lattianrajassa. Infrapunamittarin saa hankittua omakseen muutamalla kympillä, mutta niitä voi tiedustella myös lainaksi esimerkiksi kirjastoista. Kun rakennusten vetoisat paikat löydetään ja ongelmakohdat korjataan, myös sisälämpötilaa voi alentaa. Tällä aikaansaadaan suoraa säästöä lämmityskustannuksiin.

Vetoisuuden tunne lattialla voi johtua rakennuksen alapohjan huonosta ilmatiiviydestä. Heikko ilmatiiviys mahdollistaa ilmavirtausten liikkumisen rakenteiden läpi, jolloin lämmöneristävyys heikkenee ja sisätiloissa voi tuntua vetoa. Siksi tuulettuvan alapohjan (voidaan kutsua myös rossipohjaksi tai ryömintätilalliseksi alapohjaksi) lisäeristäminen voi olla varteenotettava vaihtoehto. Parantamalla ilmatiiviyttä alapohjan rakenne saadaan toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla lämpö- ja kosteusteknisesti, ja näin ollen lisäeristäminen on hyödyksi myös energiatehokkuuden kannalta.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että alapohjan lisäeristyksellä voi olla positiivisia vaikutuksia pääosin asumismukavuuteen lattian vetoisuuden vähentyessä, suurempaa hyötyä energiatehokkuuden kantilta katsoen voidaan useimmiten saavuttaa seinien ja yläpohjan lisäerityksellä.

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on helppoa suorittaa omatoimisesti, mutta rakenteiden eristysratkaisuissa kannattaa konsultoida asiantuntijaa.
Kun alapohjan lisäeristystä aletaan toteuttaa, on työ syytä suunnitella hyvin. Ryömintätilan tuulettuvuus tulee varmistaa, ja vanhojen rakenteiden ja eristeiden kunto tarkistaa. Mikäli näissä havaitaan huomautettavaa, on syytä harkita vanhojen eristeiden uusimista. Uudella, painumattomalla eristeellä alapohjan rakenteesta saadaan energiatehokkaampi ja asumismukavuus kohenee.

 

Lähteet:

https://www.rakentaja.fi/artikkelit/12017/ryomintatila_eristys_isover.htm

https://yle.fi/uutiset/3-8580002

0102 866 340
PYYDÄ TARJOUS